OKTOBER   Sergej Eisenstein


De film Oktober werd geregisseerd door Sergej Eisenstein (1898-1946) in 1928. Het brengt het relaas over het uitbreken van de Russische Revolutie in oktober (eigenlijk begin november) 1917. Midden in de Eerste Wereldoorlog slaagden de Bolsjevieken er in een tijdelijke regering af te zetten. Lenin, die lang ondergedoken leefde, leidde de opstand, die leidde tot de oprichting van de Sovjet-Russische Staat.

De nieuwe idealen kwamen al snel tot uitdrukking in de constructivistische kunst en met een nieuwe filmschool, aangevoerd onder meer door Dziga Vertov en Sergej Eisenstein. Deze laatste draaide twee jaar voor Oktober de bekende film Pantserkruiser Potemkin (1926), geïnspireerd op de mislukte revolutie van 1905. Eisenstein dramatiseert (en interpreteert dus) de gebeurtenissen ten gunste van het propagandistische karakter van de film. De bestorming van het winterpaleis (vandaag Hermitage-Museum en omgeving) in de stad Petrograd (Leningrad), vandaag zoals van oudsher opnieuw Sint-Petersburg genaamd), verliep in werkelijkheid veel minder spectaculair dan in de film. De expressieve stijl, de dynamische effecten van de montage en typische cameravoering dragen eveneens bij tot het subjectief karakter van de film. Na de dood van Lenin werd de creativiteit van de modernistische Russische kunstenaars, cineasten inbegrepen, verder drastisch onderdrukt.

Ondanks diverse overdrijvingen en verdraaiingen van bepaalde historische feiten loont het zeer de moeite om Oktober, een erg emotionele en turbulente film, te (her)bekijken.

De filmklassieker wordt in Villa De Bondt live begeleid in een speciale duo-bezetting, met

name door Patrick Viaene en Wiljam Vanmarsenille, die deel uitmaken van Muziekgroep Zacht Geweld.

 

> MUZIEKGROEP ZACHT  GEWELD<

Muziekgroep Zacht Geweld of ‘MZG’ ontstond op het einde van de jaren 1980. Het ensemble was met zijn vaak wisselende bezettingen representatief voor de Free Jazz – beweging en voor de geïmproviseerde muziek, destijds redelijk populair bij veel muziekliefhebbers. De groep was ook in de ban van etnische jazz, ‘loft’-music en andere avant-garde stijlen. MZG was een idee van Patrick Viaene, musiceerde actief van 1988-1989 tot 1996 en viel dan uit elkaar om diverse redenen: te weinig tijd om repeteren, een te mager aanbod van optredens, een totaal gebrek aan middelen om te voorzien in een geschikte repetitieruimte, de verhuis van bepaalde muzikanten…

In 2014 gebeurde een klein wonder. Achttien jaar na de teloorgang van de groep (en 25 jaar na zijn opstart!) was elk van de vaste leden bereid om, naar aanleiding van een op til staande boekvoorstelling met een bijdrage van Patrick Viaene over het wel en wee van MZG, terug samen te spelen! Tijdens de publieke boekvoorstelling (december 2014) begeleidde MZG een oude korte film met de voltallige groepsformatie. Het was een voltreffer. Een volgende publiekstreffer was de sterk gewaardeerde begeleiding van een reportagefilm over de begrafenis van de WO I – piloot Reginald Warneford die in de nacht van 6 op 7 juni 1915 een Duitse zeppelin neerhaalde boven Gent. Andere memorabele optredens vonden plaats in onder meer De Pianofabriek te Sint-Gillis en in KASK-Cinema te Gent

Vanaf de beginjaren legde MZG zich toe op de muzikale begeleiding van stomfilms of “stille films” en historische reportages. We noemen hier slechts “De Passie van Jeanne d’Arc” van C.T. Dreyer, “Scherben” van Lupu Pick, experimentele films van Walter Ruttmann, Maya Deren en Hollis Frampton. Ze werden met een eigen muziekomlijsting  vertoond. In de toekomst zal MZG trouw proberen blijven aan de belangrijkste uitgangspunten uit haar beginjaren: neen aan het gebruik van partituren, ja voor wederzijds respect van elkaars sterkten en limieten, authenticiteit, spontaneïteit, kortom: terugkeer naar de essentie van pure klank!

MZG bestaat (toestand 2017) uit Ilse Bortels, Marie-Paule Franke, Roman Kim, Marc Lootens, Wiljam Vanmarsenille & Patrick Viaene.

OKTOBER van Sergej Eisenstein wordt op 25 oktober 2017 in Villa De Bondt begeleid in een intimistische duo-bezetting door Wiljam Vanmarsenille (saxofoons) en Patrick Viaene (percussie & vibrafoon). Beiden werkten ze aan een originele begeleiding die poogt om de filmische kwaliteiten van de Russische klassieker goed tot hun recht te laten komen.

D A N K   B I J   V O O R B A A T   V O O R   U W   B E L A N G S T E L L I N G

>> Contact >> Patrick Viaene: patrickviaene53@gmail.com GSM 0474-25.85.86